Kan ultraljud bli ett nytt verktyg för undersökning av fostrets insulinmetabolism?
Om modern har förhöjt blodsocker påverkar det fostret på många sätt – bland annat leverns storlek, blodcirkulationen, fetthalten och metabolismen. Nu utreder forskare huruvida ultraljud kunde vara en effektiv metod för uppföljning av fostrets metabolism och därmed möjliggöra en mer individuell behandling av graviditetsdiabetes.Publiserat: 6.3.2025
Text: Mikael Huhtala
Bild: iStock
Redigering: Viestintätoimisto Jokiranta Oy
I Finland insjuknar över 20 procent av alla gravida kvinnor i graviditetsdiabetes, vilket innebär att moderns blodsockernivå är högre än normalt. När moderns blodsockernivå stiger överförs en del av sockret genom moderkakan till fostrets blodcirkulation och höjer därmed blodsockernivån även hos fostret. Fostret reagerar på detta redan under de tidiga graviditetsveckorna genom att öka utsöndringen av insulin. Insulinet fungerar som ett kraftigt tillväxthormon som främjar fostrets tillväxt och bildandet av fettvävnad. Den ökade insulinutsöndringen ökar risken för lågt blodsocker hos den nyfödda och kan också leda till att lungorna mognar långsammare.
Fig. 1: Prevalensen av graviditetsdiabetes i Finland 2014–2019. Källa: THL, http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020112092125
Graviditetsdiabetes påverkar fostret på många sätt
Graviditetsdiabetes är ofta symptomfri och konstateras i allmänhet genom det glukosbelastningsprov som görs under graviditeten. Sjukdomen kan indelas i två olika former: en som behandlas genom diet (White A) och en som kräver läkemedelsbehandling (White A/B). I verkligheten är sjukdomsspektret ändå mer mångfacetterat och fostrets snabbare tillväxt och risken för problem som nyfödd varierar individuellt. Moderns blodsockernivå eller fostrets uppskattade vikt utifrån ultraljud är endast grova indikatorer för fostrets ämnesomsättning.
Tidigare studier har visat att moderns förhöjda blodsocker påverkar leverns storlek hos fostret samt fostrets blodcirkulation, fetthalt och metabolism. Dessa effekter förmedlas sannolikt till stor del via fostrets insulin. Man har tillsvidare ännu inte undersökt om nivån på fostrets insulinutsöndring kan uppskattas utifrån ultraljudsbilder.
Radiomik till hjälp vid bedömning av fostrets metabolism
Radiomik är ett forskningsområde som i dag hela tiden utvecklas. Inom radiomiken används dataalgoritmer för att utifrån medicinska bilder analysera numeriska värden för texturen och formen i vävnader, organ och strukturer. Dessa numeriska värden utnyttjas i statistiska modeller till exempel för att identifiera sjukdomar, bland annat för att skilja mellan olika cancertumörer. Radiomikanalyser kan göras av olika slags avbildningsmetoder såsom röntgen-, magnet- och ultraljusbilder.
I vår forskning utreder vi om det är möjligt att utifrån texturen i ultraljudsbilder av levern observera tecken på fostrets insulinutsöndring. Denna metod skulle kunna erbjuda ett snabbt och tryggt sätt att bedöma fostrets metabolism och därmed möjliggöra en mer noggrann behandling av graviditetsdiabetes.
Fig. 2: 3D ultraljudsbild
Fig. 3: Ultraljudsbild av fostrets lever.
Mot en mer individuell vård
I den första fasen av vår studie jämför vi ultraljudsbilder som tagits av fostrets lever i slutet av graviditeten hos mödrar med diabetes typ 1 med bilder från en frisk kontrollgrupp. Kvinnorna undersöks på kvinnokliniken vid ÅUCS och av de sparade ultraljudsbilderna görs en datorstödd texturanalys med hjälp av radiomikverktyg. Med hjälp av modeller för statistik och maskininlärning bedömer vi hur metoden kan upprepas och vilka skillnader som finns mellan grupperna.
Ultraljud är en trygg och brett använd avbildningsmetod för uppföljning av graviditeten. Eftersom ultraljudsapparater redan nu används på mödrapoliklinikerna inom specialsjukvården är det möjligt att snabbt och kostnadseffektivt ta i bruk ultraljudsbaserade metoder. Vår studie är inriktad på att kunna utnyttja en ny, individuellt anpassad approach för uppföljning och behandling av graviditetsdiabetes.
MD Mikael Huhtala arbetar som specialist i gynekologi och obstetrik vid Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS). Han deltar i flera forskningsprojekt om graviditetsdiabetes och vård under graviditeten. I Huhtalas doktorsavhandling (2021) utredde han hur medicineringen av graviditetsdiabetes påverkar moderns och fostrets metabolism.