Taiteen ja kulttuurin apurahan hakijoille

Sakari Alhopuron säätiön taiteen ja kulttuurin apurahoja voi hakea helmikuun ajan. Apurahoja myönnetään vaihtuvien painotusten mukaisesti. Vuonna 2025 apurahoja myönnetään ilmastonmuutosta, ympäristökriisiä, suomalaisen luonnon tilaa sekä luonnonsuojelua käsittelevään taiteeseen ja taiteelliseen työskentelyyn.

Vuonna 2025 säätiö myöntää taiteen ja kulttuurin apurahoja vain yksityishenkilöille. Apurahaa myönnetään hankkeisiin, joiden lopputuloksena syntyy esimerkiksi teos, esitys tai näyttely.

Mihin Sakari Alhopuron säätiö myöntää rahoitusta?

Vuonna 2025 taiteen ja kulttuurin apurahoja myönnetään ilmastonmuutosta, ympäristökriisiä, suomalaisen luonnon tilaa sekä luonnonsuojelua käsittelevään taiteeseen ja taiteelliseen työskentelyyn.

Apurahoja myönnetään hankkeisiin, joiden lopputuloksena syntyy esimerkiksi teos, esitys tai näyttely.

Apurahoja voidaan myöntää työskentelyn lisäksi esimerkiksi näyttelyn järjestämiseen Suomessa tai ulkomailla, esityksen tuotantokuluihin, teoksen materiaalien hankintakuluihin sekä hankkeen toteuttamiseen välittömästi liittyviin matkakuluihin.

Apurahat on tarkoitettu käytettäväksi myöntöpäivän jälkeen syntyviin kuluihin tai työskentelyyn.

Kuka voi hakea apurahaa?

Vuonna 2025 apurahoja myönnetään vain yksityishenkilöille.

Apurahaa voivat hakea suomalaiset ja Suomessa asuvat tai toimivat henkilöt. Hakijana voivat olla myös ulkomailla toimivat suomalaiset, jos hakemuksella on selkeä, vahva yhteys Suomeen. Hakijalla pitää olla suomalainen henkilötunnus sekä suomalainen pankkitili ja pankkitunnukset tai mobiilivarmenne.

Aloite apurahan hakemiseen voi tulla hakijalta itseltään tai säätiön aloitteesta. Säätiö toivottaa erityisen tervetulleiksi hakemukset nuorilta taiteilijoilta tai taiteilijoiksi pyrkiviltä. Taiteen alan tutkintojen sijaan säätiö painottaa ensisijaisesti työn näkemyksellisyyttä, yritteliäisyyttä ja tavoitteellista tekemistä.

Millä perusteella apurahat myönnetään?

Hakemusten arvioinnissa kiinnitetään huomiota hakijan aikaisemmin tekemään taiteeseen sekä hänen mahdollisuuksiinsa toteuttaa visionsa.

Hakemusten arvioinnissa painotetaan seuraavia tekijöitä:

  • Työn näkemyksellisyys ja kekseliäisyys
  • Tavoitteellinen tekeminen ja uskottava toteutussuunnitelma
  • Hankkeen yhteiskunnallinen vaikuttavuus sekä vastuullinen ja ympäristön kannalta kestävä toteutus

 

Apurahahakemuksen pitää sisältää seuraavat asiat:

  • Tiivistelmä, joka kiteyttää hakemuksen ydinsisällön ja tavoitteet. Tiivistelmän pituus on korkeintaan 500 merkkiä sisältäen välilyönnit.
  • Työsuunnitelma, jossa esitellään taiteellisen työskentelyn tai hankkeen taiteelliset tavoitteet, sisältö ja toteutusaikataulu. Suunnitelmassa tulee kertoa myös, miksi apurahan saaminen on tärkeää ja miten se mahdollistaisi kyseisen hankkeen. Työsuunnitelman pituus on korkeintaan 5 000 merkkiä sisältäen välilyönnit.
  • Rahoitussuunnitelma, jossa selvitetään, miten hankkeen kokonaiskustannukset on tarkoitus kattaa.
  • Tiedot mahdollisista muista samaan hankkeeseen saaduista apurahoista tai jätetyistä apurahahakemuksista. Jos rahoituksen tarve muuttuu hakuajan päättymisen jälkeen esimerkiksi toisen apurahan saamisen myötä, säätiölle on ilmoitettava asiasta mahdollisimman pian.
  • 3–5 kuvaa aiemmasta taiteellisesta työskentelystä tai vaihtoehtoisesti linkki virtuaaliseen aineistoon.
  • Hakijan ansioluettelo, jonka pituus on korkeintaan 2 500 merkkiä välilyönteineen.

 

Apurahahakemus tehdään sähköisessä hakujärjestelmässä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Hakemus allekirjoitetaan sähköisesti pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Tarvittaessa säätiö voi ennen lopullista apurahapäätöstään pyytää hakijalta lisätietoja. Säätiö voi käyttää hakemusten arvioinnissa ulkopuolisia asiantuntijoita, joiden nimet eivät ole julkisia. Lopulliset apurahapäätökset tekee säätiön hallitus, eikä niitä perustella julkisesti.

Kuinka suuria apurahoja säätiö myöntää?

Vuoden 2025 apurahat ovat suuruudeltaan 10 000 euroa. 

Voidaanko apurahoja myöntää työskentelyyn ulkomailla?

Apurahaa voivat hakea myös ulkomailla toimivat suomalaiset, jos hakemuksella on selkeä, vahva yhteys Suomeen.

Hakijalla pitää olla suomalainen henkilötunnus sekä suomalainen pankkitili ja pankkitunnukset tai mobiilivarmenne.

Milloin ja missä päätökset apurahoista julkaistaan?

Apurahan saajien nimet, myönnetyn apurahan määrä ja taidemuoto julkistetaan säätiön internetsivuilla toukokuun loppuun mennessä. Apurahanhakijoille ilmoitetaan päätöksestä sähköpostilla.

Mitä ehtoja apurahan myöntämiseen on?

Apurahan myöntäminen edellyttää, että hakija sitoutuu Sakari Alhopuron säätiön apurahan myöntämisen ehtoihin. Ehtoihin sisältyy, että apurahansaaja

  • raportoi pyydettäessä apurahan käytöstä ja hankkeen etenemisestä hankkeen aikana
  • koostaa hankkeen päätyttyä Sakari Alhopuron säätiölle hankkeen loppuraportin, josta käy ilmi, millainen teos, esitys tai näyttely apurahan mahdollistamana on syntynyt. Selvitys on annettava viimeistään apurahapäätöstä seuraavan vuoden syyskuussa.
  • mainitsee Sakari Alhopuron säätiön viestiessään hankkeesta sekä perinteisessä mediassa että sosiaalisessa mediassa. Sosiaalisessa mediassa viestiessään hakija sitoutuu käyttämään aihetunnistetta #sakarialhopuronsaatio tai #sakarialhopurofoundation.

 

Apuraha on käytettävä siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty. Apurahaa ei myönnetä taannehtivasti ennen myöntämistä syntyneisiin kuluihin. 

Apurahan hakemisen vaiheet
TARKISTA HAKUKRITEERIT

Vuonna 2025 apurahoja myönnetään ilmastonmuutosta, ympäristökriisiä, suomalaisen luonnon tilaa sekä luonnonsuojelua käsittelevään taiteeseen ja taiteelliseen työskentelyyn. Vuonna 2025 apurahoja myönnetään vain yksityishenkilöille. Perehdy huolellisesti hakuohjeisiin, jotka löytyvät yllä olevista kysymyspalkeista.

1
LAADI HAKEMUS

Hakemus sisältää tiivistelmän, työsuunnitelman, rahoitussuunnitelman, tiedon muista apurahoista, kuvia aiemmasta taiteellisesta työskentelystä sekä ansioluettelon. Hakemuksen voi kirjoittaa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Hakemus allekirjoitetaan sähköisesti pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

2
LÄHETÄ HAKEMUS AJOISSA

Verkkopalvelu on avoinna helmikuun ajan. Hakemuksen tietoja ei tarvitse täyttää verkkopalveluun yhdeltä istumalta, vaan voit tallentaa syöttämäsi tiedot ja kirjautua välillä ulos palvelusta. Älä jätä hakemuksen lähettämistä viimeiseen päivään, jotta mahdolliset häiriöt verkkoyhteyksissä eivät estä hakemuksesi käsittelyä. Verkkopalvelun sulkeuduttua hakemuksia ei enää oteta vastaan.

3

Lisätietoja:

taide@sakarialhopuronsaatio.fi

Lue lisää