Säätiöiltä yli puoli miljardia euroa tieteelle, taiteelle ja kansalaishankkeille

Lokakuussa vietettävä kansainvälinen säätiöpäivä muistuttaa säätiöiden tekemästä arvokkaasta työstä ja niiden merkittävästä yhteiskunnallisesta roolista. Suomalaiset säätiöt rahoittavat tiedettä, taidetta ja kansalaishankkeita yli puolella miljardilla eurolla joka vuosi.

Julkaistu 1.10.2024

 

Kansainvälistä säätiöpäivää vietetään lokakuun 1. päivänä ympäri Eurooppaa. Päivä tekee näkyväksi säätiöiden tärkeää työtä ja niiden yhteiskunnallista merkitystä.

Suomalaiset säätiöt ovat merkittäviä tieteen, taiteen ja kansalaishankkeiden tukijoita. Vuonna 2023 säätiöt lahjoittivat yhteensä noin 538 miljoonaa euroa: tiedettä rahoitettiin 295 miljoonalla eurolla, taidetta 85 miljoonalla eurolla ja muuta yhteiskunnan kehittämistä 158 miljoonalla eurolla.

Sakari Alhopuron säätiö myöntää apurahoja lääketieteelliseen ja siihen läheisesti liittyvään tutkimukseen, ympäristötutkimukseen sekä luonnon monimuotoisuutta ja luonnonsuojelua edistävään tutkimukseen. Tänä vuonna säätiö on tukenut tieteentekijöitä yhteensä 915 000 eurolla.


Viisi vuotta tieteen tukemista

 

Sakari Alhopuron säätiön perustamisesta tulee lokakuussa kuluneeksi viisi vuotta. Säätiö on alusta alkaen tukenut erityisesti uransa alkutaipaleella olevia tutkijoita, jotta heillä olisi mahdollisuus menestykselliseen tutkimustyöhön ja tutkijanuransa edistämiseen myös väitöstutkimuksen jälkeen.

Viisivuotisen historiansa aikana säätiö tukenut tieteentekijöitä yhteensä yli 5,2 miljoonalla eurolla.  Säätiön hallituksen puheenjohtaja Pentti Huovinen muistuttaa, ettei tutkimusrahoitus ole tärkeää ainoastaan apurahansaajille vaan meille kaikille.

– Ilman korkeatasoista tutkimusta ja työhönsä sitoutuneita tutkijoita terveydenhuoltomme ei pysty tarjoamaan tehokasta ja ajantasaista hoitoa. Yhtä kipeästi tarvitsemme luonnon monimuotoisuuteen liittyvän tutkimuksen tuottamaa tietoa, Huovinen sanoo.


Lue säätiön rahoittamista tutkimushankkeista

 

Säätiöiltä viime vuonna yli puoli miljardia euroa tieteen, taiteen ja kansalaisyhteiskunnan tukemiseen

  • Vuonna 2023 suomalaiset säätiöt rahoittivat tiedettä, taidetta ja kansalaishankkeita 538 miljoonalla eurolla.
  • Suomalaiset säätiöt ovat tukeneet tiedettä ja tutkimusta yhteensä noin 6 miljardilla eurolla Suomen itsenäisyyden aikana.
  • Sakari Alhopuron säätiö on viisivuotisen historiansa aikana tukenut tieteentekijöitä yli 5,2 miljoonalla eurolla.
  • Säätiöt ja rahastot ry on suomalaisten apurahanjakajien yhdistys sekä Suomen ainoa säätiöiden etu- ja tukijärjestö. Yhdistykseen kuuluvat kaikki suurimmat apurahoja jakavat säätiöt – jäseninä on tällä hetkellä 232 säätiötä.
  • Suomessa on kaikkiaan noin 2 700 säätiötä.

 

Lue lisää Säätiöt ja rahastot ry:n verkkosivuilta

 

Lue lisää